Hej Raceåkare och Nördar.

Publicerad:

Hej alla!

Jag har tänkt att ha lite tema-inlägg på min blogg lite då och då. Mest för att jag känner att det är mycket som jag kan lära andra och jag tänker att det är bra att dela med mig så att fler människor kan bli få ännu roligare i livet, inte minst ute i backen. Det här är ett tema inlägg till dem som tävlar i alpint eller till dem som vill lära sig lite mer om alpin skidåkning. Även till dom som bara vill bli bättre på att åka fort ner för backen eller som helt enkelt tycker att sport är intressant. För att bli bäst i världen måste man åka snabbast från start till mål, det kan alla vara övertygade om. Hur man tar sig dit finns det massor utav olika vägar att gå eller åka kanske passar ännu bättre i det här sammanhanget 😉 Jag försöker att hitta min väg och kan dela med mig av mina erfarenheter. Däremot kan man alltid lära sig lite utav andras vägar och jag tänkte dela med mig lite utav min.

 

Idag tänkte jag att inlägget ska handla lite om grunderna i storslalom och hur jag ser på tekniska detaljer. Tänkte börja med att berätta att det här är ett väldigt nördigt inlägg från min sida, så om du inte har lust att nörda in dig på alpin skidteknik som dagens tema är så är det bäst att du skippar just detta inlägg!

GS1

Teorin bakom

Det handlar om att ta sig så snabbt som möjligt från start till mål. På vägen ner så ska jag alltså passera punkter, käppar som någon har stakat ut i backen. För att göra det måste jag såklart svänga. Jag arbetar med olika typer utav mekanisk energi, bland annat rörelse-läges och elastisk energi.

Det gäller att all energi riktas åt rätt håll. Man kan omvandla energi mellan olika energiformer. Som skidåkare omvandlar jag alltså olika energier för att öka hastigheten. Hur mycket kraft jag kan skapa beror på tre saker. Min vikt, hastighet och vilken radie jag svänger med. Så om jag väger mer så kommer krafterna att öka och om svängradien minskar så kommer också kraften att öka. Det är därför jag får de allra största krafterna i fart, för då är hastigheten som störst. När svängradien är liten får jag också känna stora krafter och det är därför det blir stora krafter även i teknikgrenar.

 

G-kraft är min favoritkraft. Det är den känslan av att skidorna bara sticker under kroppen och farten accelererar. Det blir mycket krafter att hålla emot och det är därför det är så viktigt att jag är stark.

Här nedan kan vi se lite vilka krafter vi har att jobba med. På start har vi alltid lägesenergi från gravitationskraft, massa och höjd. När vi åker ner omvandlas denna energi till rörelseenergi.

GS2

För att förklara lite.

Den stora svarta pilen där uppe är fallinjen. För att åka snabbt så vill vi böja skidorna innan fallinjen. Allt som sker efter fallinjen kommer att skapa en kraft uppåt i backen och det gör att det kommer att gå långsammare. Allt som sker innan fallinjen kommer att skapa en kraft neråt vilket kommer accelerera vår hastighet.

Den ljusa gråa linjen är en sväng som vi försöker eftersträva. Där går alla krafter åt det håll som vi ska ta oss. Det gör de för att dels så skapas det kraft neråt och en motkraft som bromsar mig när jag böjer skidorna och skickar mig mot andra hållet, dvs. nästa käpp.

Det allra viktigaste är att åka rena skär. Att sladda skidorna är ju samma sak som bromsa. Då kan man bara tänka på en hockeyspelare som stannar, det är ju liknande rörelse.

Om vi åker en kortare väg går det oftast snabbare, självklart så behöver vi inte åka lika långt

Vi vill ha alla krafter riktade mot det hållet vi ska åka för då tar vi med oss så mycket hastighet som vi kan.

Om man väntar länge med svängen kan man göra en kortare sväng, dvs skapa mer kraft och böja skidan snabbare. Då kan vi åka en kortare linje. Om vi har en skida med en hög radie kan vi behålla spänningen i skidan hela svängen genom att böja den olika mycket och på så vis kan vi ta med oss alla krafter dit vi vill.

 

För att kunna skapa riktigt mycket krafter måste snön måste kunna ge ett svar. Annars finns det inte någon energi att få normalkraften försvinner och skidan börjar att sladda.

Nu mer praktik!

 

För att lyckas med allt detta så måste vi:

1: Ha en bra position. Det kan man träna på väldigt många olika vis. Hitta balans fram och bak är det allra viktigaste. Det tror jag skapas genom en bra kroppskontroll och bålspänning och hållning. Något jag kan ta i ett annat inlägg kanske. I princip desto högre position jag har desto starkare känner jag mig och desto mer krafter orkar jag hålla emot.

2. Våga luta in. För att skapa mycket krafter måste du röra dig åt ett annat håll än vad dina skidor gör. Så våga luta in och skapa mycket vinkel. Det kan du göra med knä, höft eller helkropp beroende på vad du vill ha ut. Det kan jag också gå in på mer någon annan gång. Desto mer vinkel du sätter på dina skidor desto mer kommer skidorna att vilja böja sig. Det är för att de har carving och då greppar förhoppingsvis din spets på skidan tag i snön och då böjer sig skidan.

3. Hålla emot alla krafter som kommer, vara stark och bestämd.

 

Det jag tränar på när jag åker är att konstant vara fram. Vi får så mycket krafter som kastar oss bak så att fighta för att vara fram är enormt viktigt. Det är viktigt att ha höften över fötterna för då kommer skidorna att gå rent.

 

Grunder kan alltid göras bättre och det är det som kommer att göra oss perfekta. Sedan finns det småsaker som man alltid kan förbättra, men jag tror verkligen att alla tjänar på att ligga och göra grunderna bättre.

 

Ja, det var det nördiga inlägget. Jag hoppas att någon har lärt sig någonting!

 

/S