Tankar kring fysträning – alpin skidåkning.

Publicerad:

Nu är det ju fortfarande sommar och jag tänker mig att ni som läser min blogg kanske inte får åka skidor på ett ganska så bra tag. Så därför tänker jag att jag ska skriva om något som är lite mer intressant och relevant för er just nu. Kanske är det en del som är intresserade utav skidåkning, jag hoppas det för er skull. Mest för att jag tror att ni har missat något som ni skulle kunna tycka är fantastiskt roligt, men det kan ju vara så att ni inte tycker om att vara utomhus eller att använda kroppen… Vem vet. I vilket fall, om ni inte är intresserade av skidåkning kanske det här inlägget är lite tråkigt, men då är det bara att hoppa över. Jag hade tänkt att berätta lite om hur jag ser på träning som man gör utanför backen för att få ännu roligare i backen. För man kan förbereda sig på sommaren, så att man kan få roligare och åka bättre när man kommer till backen i vinter. Det mesta i alpin skidåkning handlar om teknik. För att kunna göra rätt och åka med riktigt bra teknik krävs det dock fysiska förutsättningar för det. Utöver fysiska förutsättningar behövs mycket träning och mod. Men idag tänkte jag att mitt inlägg ska få handla om några grundtankar kring fysträning.

Nu är det såhär att jag tror att all träning alltid borde utgå från varje enskild individ och att utan att veta bakgrund så är det omöjligt att säga vad som är bra träning för en person och att det skiljer sig väldigt beroende på vad man har gjort tidigare i livet, hur kroppen ser ut, mål osv. Men jag kan berätta om min träning och tankar kring min träning så kan ni få ta del utav det och kanske inspireras lite.

Eftersom jag är elitidrottare på 100% utav min tid, så är mitt jobb, om man nu kan kalla sin dröm ett jobb, att träna. När jag inte åker skidor tränar jag andra saker för att bli bättre. Mitt mål är självklart alltid att bli bättre och det är viktigt att kunna prioritera vad som är viktigast för att utvecklas. Jag tror att desto bättre man har blivit, desto svårare är det att utveckla alla egenskaper samtidigt och det blir allt viktigare att prioritera och fokusera på en sak i taget. Mitt mål med årets sommarträning har varit att bli starkare, mer balanserad och stabilare. Så nu i sommar har jag valt att lägga mitt största fokus på en sak och inte på många olika. Det grundar sig till min analys och utvärdering utav förra säsongen och utifrån känslor i skidåkningen, tester osv.. Så jag gjorde en målsättning inför sommarträningen. Jag tittade på vilka egenskaper som jag tyckte mig behöva utveckla för att ha som allra roligast på skidorna och började därefter prioritera.

Mina mål blev tillslut:

Överlägsen vinnare: SKADEFRI

På en andra plats: Stark, stabil och balanserad i kroppen.

3: Så pass uthållig att det aldrig blir en begränsande faktor.

3: En explosiv kropp.

3: En kropp som orkar arbeta stora mängder av syra i kroppen.
Det här är något som jag tror gäller för alla skidåkare, oavsett vilken nivå man ligger på. Däremot är det så att man kan ha en del egenskaper som redan är väldigt välutvecklade medan andra inte riktigt har hängt med så bra eller kanske inte behövts tidigare i livet osv. För mig så är jag exempelvis mer uthållig än vad jag är explosiv och för att utveckla min explosivitet så måste jag kanske välja att lägga uthållighetsträningen på minsta möjliga träning för att klara av att utveckla explosivitet istället.

Jag har hjälp av väldigt många professionella personer runt mig som hjälper mig att prioritera och tänka rätt, ta bättre beslut och planera smart. Nu i sommar har jag hamnat hos två enormt duktiga tränare, Vladimir och Christopher. Det har varit väldigt bra att ha tränare som man får en kontinuerlig kontakt med under en lite längre period. Efter bara en väldigt kort stund kunde de konstatera att jag hade stor utvecklingspotential på flera av mina prioriteringar, men den viktigaste och en överlägsen vinnare för dem var min andraplats. För att bli mer stabil och balanserad (på så vis även stark) så konstaterade de att min baksida lårmuskel (hamstring) krävde 100% fokus utav sommarens prioritering. Utifrån detta har jag tränat så hårt jag bara har kunnat i sommar tillsammans med dem. Jag tycker mig se framsteg och det är roligt. Så en vanlig vecka har varit relativt mycket benträning där jag har fokuserat väldigt mycket på baksida lår muskulaturen. Min framsida är redan väldigt välutvecklad efter alla år i backen och på gymmet och den har inte direkt krävt så stort fokus på benträningarna. Jag tror att alla idrotter underlättas så enormt mycket utav en korrekt hållning och det är det som jag skulle säga att balanserad, stabil och stark handlar mycket om. Om en muskelgrupp har ”tagit” över andra så är det svårt att vara riktigt balanserad och jag tror att det är väldigt viktigt att utföra alla övningar med väldigt stort fokus och noggrannhet därav. Utöver det har jag arbetat med rörlighet i bröstrygg som har varit väldigt begränsad och därigenom även ändrat på övningarna för överkroppen, som heller inte har fått så stort fokus som de fått i vissa perioder utav min sommarträning.

Självklart skiljer mina prioriteringar sig från en ”vanlig” persons prioriteringar. För att du som inte tävlar i skidåkning ska få roligare i backen tror jag att det allra viktigaste är att stärka benmuskulaturen mer. Jag tror att stort fokus på att stabilisera höft och knä genom starka ben, säte och bål är det allra viktigaste. Det kan man göra på många olika vis och genom flera olika övningar. Kondition eller egentligen lite syrauthållighet i benen tror jag också blir en viktig detalj för att kunna svänga lite bättre. Så egentligen tror jag att det är bra att prioritera två-tre benpass i veckan och något konditionspass, kanske ett på cykel kan vara en bra idé. Men det viktigaste är såklart att man har roligt och gör det man vill och tycker passar för sig själv, annars blir det sällan av. I vilket fall. Ett benpass med egna kroppen och många repitioner, där är det bra med smärta i benen och det krävs lite kamp för att orka igenom passet. Fokusera noga på att göra rätt med hållning och fot-knä-höft osv. Ett andra benpass där fokus är på att bygga en starkare muskel. På det andra passet tror jag att det är bra att variera repetionsantalen mellan kanske 6-12 och där man kan ta hjälp utav vikter för att belasta kroppen mer än med sin egen kroppsvikt för större effekt. Men väldigt viktigt, som jag skrev i början så är alla olika och behöver olika saker, men om jag ska generalisera så tror jag att de flesta skulle tjäna mest på detta. Jag tror att det är viktigt att få lite puls emellanåt också, inte minst för att man mår väldigt bra utav det som människa. Så det är något som jag tror hjälper skidåkare också, främst för att återhämta sig snabbare mellan åken.

Det var lite tankar. Jag tänker mig att jag kan utveckla mina förslag om det är så att ni är intresserade. Då kan ni skriva ett meddelande till min facebook sida så kan jag gärna utveckla det som ni är intresserade utav.

https://www.facebook.com/SaraHectorAlpine

/Sara