Olympiskt guld i storslalom / Olympic Gold GS

Publicerad:

Wow! Vilken upplevelse det var att komma till OS. Ta en medalj på OS har varit en dröm jag haft hela livet och att få komma hem med en guldmedalj känns verkligen helt underbart.

Måndagen den 7 februari var det dags för storslalom och efter ett riktigt bra första åk låg Sara i ledning efter Katarina Truppe från Österrike och Federica Brignone från Italien. Det blev som vanligt en lång väntan på andra åket då även herrarnas framflyttade störtlopp skulle klämmas in emellan och även Nina O´Brians hemska krasch (krya på dig!).

Efter ett magiskt andra åk stod till slut Sara som segrare och olympisk guldmedaljör.

  • 🥇 Sara Hector
  • 🥈 Federica Brignone
  • 🥉 Lara Gut-Behrami

In English

Wow! What an experience it was to come to the Olympics. Taking a medal at the Olympics has been a dream I have had all my life and to come home with a gold medal feels absolutely wonderful.

On Monday the 7th of February it was time for the giant slalom race and after a really good first run Sara was in the lead after Katarina Truppe from Austria and Federica Brignone from Italy. As usual, there was a long wait for the second run when even the men’s advanced downhill race would be squeezed in between and also Nina O´Brian’s horrible crash (get well soon!).

After a magical second run, Sara finally emerged as the winner and Olympic gold medalist.

 

Se och läs mer / See and read more

Hemma-hos-reportage / Visit Sara at home in Duved/Åre

https://www.discoveryplus.com/se/video/olympics/dplus-sport-dplus-sport-sport/sara-hector

Intervju med Jessica Almenäs i OS-studion / Interview with Jessica Almenäs in the Olympic TV studio

https://www.discoveryplus.com/se/video/olympics/dplus-sport-dplus-sport-sport/intervju-sara-hector-1752199

Intervju efter andra åket i slalom / Interview after the second run of the slalom

https://www.discoveryplus.com/se/video/olympics/dplus-sport-dplus-sport-sport/intervju-sara-hector-1736712

Medaljcermoni med storslalomen / Medal ceremony after the GS

https://www.discoveryplus.com/se/video/olympics/dplus-sport-dplus-sport-sport/medaljceremoni-sara-hector

Intervju efter guldåket i storslalomen / Intervjuer after the gold race in GS

https://www.discoveryplus.com/se/video/olympics/dplus-sport-dplus-sport-sport/intervju-sara-hector

Guldåket / The gold race

https://www.discoveryplus.com/se/video/olympics/dplus-sport-dplus-sport-sport/guldaket-sara-hector

So so so happy for Sara Hector– we’ve all seen her fight for her comeback for years, and to watch her pull everything together this season and manage to keep that momentum going to take gold today was something special. She deserves it so much.

– Mikaela Shiffrin ❤️

 

Intervju efter andra åket i Discovery+

Sara vad har du gjort?

Det är helt sjukt! Jag klarade det! Jag har varit så nervös idag, det är helt otroligt.

Sandviken, Kungsberget, Duved, hela Sverige hejade på dig idag.

Det känns verkligen helt otroligt! Jag är så stolt! Det är så många år såklart då jag har kämpat och att jag bara håller ihop det, jag har varit så nervös i säkert en vecka och idag har jag mått dåligt och inte kunnat äta, jag har bara velat spy hela tiden. Jag håller trots det ihop det. Jag känner att jag inte åkte så bra i andra åket men att få komma in i mål och se att det räckte.

Hur gör du?

Ja, jag försöker att njuta av att åka skidor för att jag tycker att det är så jäkla roligt, det finns inget roligare än att åka skidor, det är det bästa jag vet. Så dels det och sen att hålla mig lugn det har varit viktigt.

Jag fick en kram av min serviceman i morse och så sa han, nu gör vi det här och nu tar du det lugnt idag och det var en grej, att verkligen ta det lugnt och fokusera på vad jag ska göra och dels att jag har så otroligt många som står bakom mig och stöttar mig varje dag, som peppar mig, som sätter rätt mål som gör att jag vågar, som gör att jag utmanas och att jag utmanas på rätt sätt, att jag pushas. Man kommer inte så här långt, det är helt omöjligt att komma så här långt utan att ha ett grymt team bakom sig.

Vad betyder dom för dig?

Dom betyder allt! Utan dom så hade jag inte varit här och jag är så tacksam. För det första är det så roligt att göra det tillsammans med andra. Från allra första början att ha en familj som stöttat mig otroligt mycket varje dag, det hade varit omöjligt att komma hit utan dom. Sen att ha det stödet som jag har med alla som jobbar superhård med mig varje dag det känns helt otroligt.

Du ska få sätta en olympisk guldmedalj runt din hals snart, hur ska det bli?

Jag tror att leendet säger allt, det är sjukt att jag har klarat det, det är verkligen galet. Det har såklart varit ett stort mål i livet.

Stort grattis!

Interview after the second GS run from Discovery+

Sara what have you done?

It’s totally sick! I did it! I’ve been so nervous today, it’s unbelievable.

Sandviken, Kungsberget, Duved, all of Sweden cheered you on today.

It really feels absolutely incredible! I’m so proud! It’s been a fight for so many years of course and that I just can hold it together today feels amazing. I have been so nervous for probably a week and today I have felt ill and couldn’t eat anything. I feel that I didn’t race very well in the second run but to get over the finishline and see that it was enough made my so happy.

How did you do it?

Yes, I really tried to enjoy my skiing because I think it’s so damn fun, there’s nothing more fun than skiing. That’s the best I know. So partly that and then to keep me calm it has been important.

I got a hug from my serviceman this morning and he said, now we do this and now you take it easy today and it was one thing, to really take it easy and focus on what I should do and partly that I have such an incredible number of people who stand behind me and support me every day, who set the right goals that make me dare, that make me challenged and that I am challenged in the right way, that I am pushed. You do not get this far, it is completely impossible to get this far without having a great team behind you.

What do they mean to you?

They mean everything! Without them, I would not have been here and I am so grateful. First of all, it’s so much fun doing it with others. From the very beginning of having a family that supported me incredibly much every day, it would have been impossible to come here without them. Then to have the support that I have with everyone who works super hard with me every day it feels absolutely incredible.

You should be able to put an Olympic gold medal around your neck soon, how will it be?

I think the smile says it all, it’s sick I’ve made it, it’s really crazy. It has, of course, been a big goal in life.

Congratulations!

Vid Pennan
/ Beata och Jonas Gold, GoldLife

One response to “Olympiskt guld i storslalom / Olympic Gold GS”

  1. Sara! Inte ett öga torrt! Vi är såååå stolta och glada , Vi vet och har sett hur jäkla mycket du tränat för detta! Alla dina magiska GS träningsåk i Störtloppet Åre! Grymt! Grattis! fr Tobbe (capttobbe) Åre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *